Door heel Nederland kwamen voetballers om het leven op de 28e oktober. En precies een eeuw geleden werd er een echte Feyenoorder geboren. Reacties, tips en vragen hier.

Feyenoord  

Precies honderd jaar geleden werd David van der Horst geboren, onderdeel van een Joodse familie, die zeer intens was betrokken bij het clubleven van Feyenoord. Op 23 april 1943 werd hij vermoord in Sobibor, samen met het hele gezin: vader Arend, moeder Judic en de drie zonen Machiel, David en Salomon. Een compleet voetbalgezin was zo in één keer verdwenen.

Hun namen staat niet op het monument van de KNVB.

Meer over David van der Horst staat bij Oorlogsbronnen – hier.

(Artikel gaat verder onder deze kaart)

Venlo

Franciscus Hauser

Op 28 oktober 1944 stierf Coenraad Theelen, 16 jaar oud en lid van Quick Boys 1931 uit Venlo, spelend in het A-jeugdelftal. Hij was melkventer van beroep. Hij werd gedood door bomscherven bij de brug over de maas.

Zijn naam staat op het monument van de KNVB

Meer info bij Oorlogsbronnen staat hier.

Op diezelfde dag kwam ook Franciscus Hauser om het leven, 15 jaar oud en lid van VVV Venlo. In het dagelijks leven was hij knecht en werd tijdens zijn werk dodelijk getroffen tijdens een bombardement.

Ook zijn naam staat op het monument van de KNVB.

Meer info bij Oorlogsbronnen staat hier.

(Artikel gaat verder onder deze kaart)

Waalsdorpervlakte

Op 28 oktober 1944 werd Pieter Colthoff vanwege zijn verzetsactiviteiten gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte, 61 jaar oud. Hij was lid van HVV, inmiddels koninklijk. Zijn naam staat vermeld op het monument van de KNVB.

Meer info bij Oorlogsbronnen staat hier. Of bij het Brents Historisch Informatie Centrum hier.

Enschede

Op 28 oktober 1944 stierf Abraham Ledeboer in Neuengamme, 41 jaar oud. Hij was lid van de Enschedese Footballclub Prinses Wilhelmina in Enschede. Zijn naam staat op het KNVB-monument.

Meer info bij Oorlogsbronnen staat hier. Of hier bij het Historisch Centrum Overijssel.

Donate € -