Tijdens de Sjoa-herdenkingdienst zondag in Rotterdam zijn de namen voorgelezen van 7000 Rotterdamse slachtoffers van de Holocaust. Ook Feyenoord was hierbij vertegenwoordigd, de club die zoveel Joodse leden en donateurs heeft verloren.

Feyenoord was in 2022 de eerste Nederlandse club, die op Holocaust Memorial Day het antisemitisme in het voetbal aankaartte. Op de website schreef de club over het vreselijke lot van tientallen Joodse Feyenoorders, die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. In Duitsland wordt die dag al langer gebruikt door profclubs om te vertellen over hun eigen Joodse leden.

Zondag bezochten drie jeugdleden en trainer Martijn den Haan van Feyenoord Onder 13 de herdenkingsbijeenkomst voor de 7000 Rotterdamse Joden, die werden vermoord. Zij lazen daar ook een aantal namen voor.

“Als club vinden wij het belangrijk dat de verschrikkelijke gebeurtenissen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog en Sjoa hebben afgespeeld nooit vergeten zullen worden”, zegt Den Haan op de website van Feyenoord. “Onder de vele Joodse slachtoffers zaten ook veel Feyenoord-supporters. Het is mooi dat we middels het voorlezen van een aantal van deze namen als club een bescheiden bijdrage aan een gedenkwaardige dag hebben kunnen leveren.”

Voetbalmonument

In totaal weten we nu van 27 Joodse Feyenoorders, die zijn vermoord, zowel clublid als donateur. Deze namen zijn het resultaat van eerder onderzoek van Mark Lievisse Adriaanse, Jan Oudenaarden, de Feyenoord Supportersvereniging, Joods Erfgoed Rotterdam en het Joods Monument.

Hiermee kon ik weer verder zoeken naar meer details in het gedigitaliseerde archief van De Feijenoorder bij Delpher.nl. Al deze namen heb ik toegevoegd aan Oorlogslevens (hier) en het Voetbalmonument (hier).

Op onderstaande kaart zie je waar deze slachtoffers hebben gewoond.