Wat is er gebeurd met de voetballers in de Tweede Wereldoorlog in de regio Lochem? Samen met de plaatselijke bibliotheek ga ik dit onderzoeken. We roepen de hulp in van mensen uit de regio. Op 2 mei presenteer ik de resultaten in Lochem. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was voetbal de grootste sport van ons land, net als nu. Na de Bevrijding bleken er duizenden leden van voetbalclubs te zijn omgekomen, waarvan er 2212 met hun naam staan vermeld op het oorlogsmonument van de KNVB.

Deze groep is zeer divers, bestaande uit onder meer soldaten, verzetsmensen, Joodse voetballers en heel veel kinderen. Verder zijn er veel voetballers, die zijn omgekomen in Nederlands-Indië.

In de provincie Gelderland zijn er tot nu toe 269 voetballers gevonden, die in oorlogstijd zijn omgekomen. Op onderstaande kaart is te zien waar deze slachtoffers vandaan kwamen.

Ook deze Gelderse slachtoffers hebben allemaal een verschillende achtergrond. Het gaat om gesneuvelde voetballers (tot nu toe 21 namen), burgerslachtoffers (36), dwangarbeiders (31), Joodse voetballers (31) en verzetsmensen (29).

Onderzoek in Lochem

Tot nu toe zijn er nog geen namen gevonden uit Lochem, maar in de nabije omgeving waren er wel degelijk slachtoffers bij voetbalclubs, zoals in Borculo, Ruurlo, Vorden en Zutphen. Om meer inzicht te krijgen in de plaatselijke situatie start nu een onderzoek in Lochem, in samenwerking met de Bibliotheek Lochem.

In de regio zelf is er ongetwijfeld veel kennis over het voetbal in de Tweede Wereldoorlog. Daar zijn naar op zoek en hopen daarom dat mensen die informatie willen delen. Dat kan dan gaan om verhalen, foto’s en persoonlijke herinneringen. Alles is welkom – hier. Ook voor algemene vragen en opmerkingen over voetbal in oorlogstijd kunnen mensen hier terecht.

Vanaf 1 april is er in de bibliotheek een informatiestand over dit onderwerp.

Foto via het Erfgoedcentrum Zutphen