De Hilversumse voetbalclub SC ’t Gooi legt op 3 mei Struikelstenen voor de vermoorde Joode leden. Dat gebeurt in samenwerking met Stichting Behoud Joods Erfgoed.

Voetbalclub SC ’t Gooi uit 1905 is een vereniging, die groot is geworden door Joodse diamantbewerkers in Hilversum. De Tweede Wereldoorlog heeft daarom een grote invloed gehad op het clubleven met drie vermoorde Joodse leden.

Joop Schaap woonde op de Zuiderweg 61, Maup Frank op Achterom 14A en Nathan Cohen op de Zinniastraat 52. Vanaf daar werden zij gedeporteerd en keerden nooit meer terug. Op initiatief van clubarchivaris Hans Swierstra sr. en filmmaker Maurice Ramaekers worden op die adressen Struikelstenen gelegd,  mede mogelijk gemaakt door SC ’t Gooi en Hans Roos van de Stichting Behoud Joods Erfgoed.

De afscheidsbrief van Joop Schaap

Nathan Cohen

Op de website van de voetbalclub wordt het lot van Nathan Cohen beschreven, die in 1914 werd geboren. Hij was vanaf 1930 lid van ’t Gooi en vierde grote successen als spits van het eerste elftal. Zijn broers Meier, Jaap en Gerrit speelden daar ook en zo ontstond de bijnaam van ’t Gooi als ‘de club der Cohennen’.

Nathan Cohen werd via Kamp Vught en Kamp Westerbork gedeporteerd naar Polen, samen met meer dan 2000 mannen, vrouwen en kinderen. In vernietigingskamp Sobibór werden ze vergast. Nathan werd slechts 29 jaar. Zijn broers overleefden de oorlog.

Maurice Ramaekers (links) en Hans Swierstra sr. (rechts) tijdens de Nationale Sportherdenking van 2022