Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er duizenden leden van Nederlandse voetbalclubs omgekomen. In het afgelopen jaar zijn er op deze site meer dan 1500 slachtoffers beschreven, inclusief een kleine biografie. Op deze interactieve kaart kan je er 225 vinden, afkomstig uit het hele land. 

Sinds een jaar of twee loopt er een onderzoek naar de omgekomen voetballers in de Tweede Wereldoorlog, gebaseerd op de 2212 namen op het oorlogsmonument van de KNVB. En dan zijn er ook nog eens heel veel namen, die nog onbekend waren – inmiddels al enkele honderden. Van al deze voetballers achterhalen zoveel mogelijk gegevens, zoals geboorte- en sterfdag, voetbalclub, woonplaats, reden van overlijden, foto’s en archiefstukken.

In het afgelopen jaar zijn er zo meer dan 1500 omgekomen voetballers beschreven, inclusief een korte biografie. Daarvan hebben we er 225 op een interactieve kaart geplaatst uit alle delen van het land. Zo zie je meteen welke slachtoffers er uit jouw eigen regio kwamen of misschien wel lid waren van jouw voetbalclub.

Het uiteindelijke doel is om de gegevens van alle omgekomen voetballers in de Tweede Wereldoorlog te bundelen – inmiddels al bijna 2700. Alle hulp is daarom welkom, want we missen nog heel veel informatie. Kijk bijvoorbeeld eens of je nog oude jubileumboeken hebt van voetbalclubs, waar misschien namen in staan die we nog niet kennen. Ook voor vragen, verbeteringen en opmerkingen kan je bij ons terecht – hier. En natuurlijk geven we graag steun als je zelf onderzoek doet naar voetbal in de Tweede Wereldoorlog.

Alle informatie over de bijna 2700 namen kan je vinden in onderstaand zoeksysteem.