In Venlo wordt een namenlijst onthuld met daarop de slachtoffers van de vele bombardementen op de stad in het laatste oorlogsjaar. Hier staan veel leden van voetbalclubs bij.

Gedurende het laatste oorlogsjaar liep het oorlogsfront dwars door Limburg. Venlo werd in die tijd zwaar getroffen, net als de omgeving.

Dat zien we meteen terug bij de omgekomen voetballers. Veruit de meeste slachtoffers vielen daarom vanaf september 1944.

Vergeet uw broeders niet

In 1947 verscheen het boekje Onze Dooden. 1940-1945, gemaakt door de KNVB in Limburg. Hierin werden alle 147 oorlogsslachtoffers in die provincie beschreven. Met deze bron maakte ik een kaart op Google Maps om te zien waar deze mensen woonden.

L.H. Beurskens was samensteller van Onze Dooden. ‘We vergeten maar al te snel,’ opende hij, waarna een waarschuwing volgde. ‘Gij voortrennende sporters op het groote voetbalveld des levens; vergeet uw broeders niet. Gij, die nog kampt om den prijs, nog strijdt om de victorie, bedenk dat ’t slechts kort zal zijn.’

Dankzij de speurtocht van Beurskens kregen deze Limburgse oorlogsslachtoffers letterlijk een gezicht met een beschrijving van hun leven. We moeten hem er dankbaar voor zijn, want zo’n overzicht van oorlogsslachtoffers in het voetbal is zeldzaam. We hebben veel namenlijsten op monumenten, maar dan zonder verdere levensbeschrijvingen.

Oorlogslevens

En dan is dit werk van Beurskens in 2024 ook nog eens vergeten. Daarom heb ik het gebruikt om er deze kaart op Google Maps te maken. Ook zijn alle namen met de bijhorende gegevens toegevoegd aan Oorlogslevens, zodat die beschikbaar komen voor breed historisch onderzoek. Zo blijkt bijvoorbeeld dat twee voetbalbestuurders uit Weert een belangrijke rol hebben gespeeld in het verzet.

Op de kaart zien we hoe de provincie in het laatste oorlogsjaar zwaar werd getroffen door de verwoestingen. In de regio Tegelen en Venlo alleen al vielen in die periode enkele tientallen doden, allemaal lid van de plaatselijke voetbalclubs. Hetzelfde gold voor de regio Roermond.