Voetbalclub ’t Gooi uit Hilversum onderzoekt al enkele jaren het lot van clubgenoten in de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft deze week geleid tot drie Stolpersteinen voor de niet-Joodse leden, die zijn omgekomen – ook bekend als Struikelstenen.
Voetbalclub SC ’t Gooi uit 1905 is een vereniging, die groot is geworden door Joodse diamantbewerkers in Hilversum. De Tweede Wereldoorlog heeft daarom een grote invloed gehad op het clubleven met zes omgekomen leden. Drie waren Joods: Joop Schaap, Nathan Cohen en Maup Frank.
Documentairemaker Maurice Ramaekers en clubarchivaris Hans Swierstra onderzoeken al enkele jaren wat er is gebeurd. Swierstra had begin jaren negentig een briefkaart uit 1943 ontdekt, die door Schaap uit de trein was gegooid toen hij station Hilversum passeerde tijdens zijn deportatie naar nazi-Duitsland. Die was geadresseerd aan zijn clubvriend Herman Knol. ‘Ik zit op het oogenblik in de trein naar Polen en ga door H’sum. Groet alle Gooiers. Tot ziens Joop Schaap.’
Precies drie dagen later werd hij vermoord, 24 jaar oud.
Documentaire
Ramaekers is zelf ook lid van deze club. Hij legde dat verhaal twee jaar geleden vast in de documentaire Een bewogen geschiedenis.
In 2023 werden Stolpersteine gelegd voor de drie Joodse leden. Deze week gebeurde dat ook bij voormalige huizen van Nico in den Berken, Karel ten Hengel en Frits Knegt. Zij kwamen om tijdens hun gedwongen verblijf in Hilversum.
Elf tips
Zo heeft de club nu voor alle omgekomen leden een herinnering aangebracht in het straatbeeld van Hilversum, mede gefinancierd door de leden. Het laat zien hoe voetbalverhalen gebruikt kunnen worden tijdens oorlogsherdenkingen, waarvoor ik eerder al elf tips had gemaakt.