Voor zover bekend zijn er vijf oorlogsslachtoffers in het voetbal op de 19e november omgekomen. Tips, reacties en vragen hier.

Arnold de Best

De sterfdatum van Arnold de Best is officieel vastgelegd op 19 november 1940, 23 jaar oud, alhoewel hierover geen zekerheid is. Hij verdween als opvarende van de onderzeeër O 22, die op 5 november 1940 voor het laatst werd gezien.

De Best was lid van HRC uit Den Helder. Zijn naam staat op het KNVB-monument.

Meer informatie bij Oorlogsbronnen staat hier.

Simon Frankfort

Op 19 november 1943 werd Simon Frankfort vermoord in Auschwitz, 63 jaar oud. Hij was lid van Go Ahead uit Deventer. Zijn naam staat op het KNVB-monument.

Meer informatie bij Oorlogsbronnen staat hier.

Samuel Presser

Op 19 november 1943 werd Samuel Presser vermoord in Auschwitz, vijftien jaar oud. Hij was lid van HEDW, tegenwoordig WV-HEDW. Zijn naam staat op het KNVB-monument.

Meer informatie bij Oorlogsbronnen staat hier.

Samuel Presser staat links

Cornelis Jan Brand

Op 19 november 1944 kwam Cornelis Jan Brand in Neuengamme om door ziekte, 22 jaar oud. Hij was lid van voetbalclub Scheveningen. Zijn naam staat op het KNVB-monument.

Meer informatie bij Oorlogsbronnen staat hier.

K.H. Ermans

Op 19 november 1944 werd Karel Ermans dodelijk geraakt bij een granaatinslag bij een voetbalwedstrijd op de oude Baandert, 10 jaar oud. Hij was lid van de Sittardsche Boys toeschouwer, voorloper van Fortuna Sittard. Zijn naam staat niet op het KNVB-monument.

 Er bestaat ook nog geen pagina over Ermans bij Oorlogslevens.

Donate € -