Voor zover we weten kwamen er zes voetballers om het leven op de 3e november, allemaal in 1944. Ook is er vandaag een honderdste geboortedag van een oorlogsslachtoffer in het voetbal. Tips, reacties en vragen hier.

Dirk Dorland

Het is de honderdste geboortedag van Dirk Dorland, lid van voetbalclub Hertog Hendrik uit Arnhem. Op 13 november 1944 werd hij vermoord in Neuengamme, 24 jaar oud. Hij is herbegraven op het Nederlands ereveld in Osnabrück. Zijn naam staat op het KNVB-monument.

Meer informatie bij Oorlogsbronnen staat hier.

Johannes van de Zande

Johannes van de Zande zat bij het verzet en werd hiervoor op 29 juni 1944 opgepakt door de SD. Op 3 november 1944 kwam hij om het leven in Duitsland, 23 jaar oud. Hij was lid van SVV in Schiedam. Zijn naam staat op het KNVB-monument.

Meer informatie bij Oorlogsbronnen staat hier.

De gebroeders Hovens

Herman Hovens en zijn broer Frans werden op 3 november 1944 gedood bij een bombardement op Venlo. Het gezin bestond uit vader, moeder, drie zoons en twee dochters. Alleen de twee meisjes overleefden. De broers waren lid van Quick Boys 1931 en staan vermeld op het monument van de KNVB.

Herman Hovens

Herman was 15 jaar oud. Meer informatie bij Oorlogsbronnen staat hier.

Frans was negen jaar oud. Meer informatie bij Oorlogsbronnen staat hier.

Frans Hovens

Jan Lokkart

Tijdens datzelfde bombardement verloor ook VVV een lid: Jan Lokkart. Deze jongen was toen dertien jaar oud. Hij staat op het monument van de KNVB.

Meer informatie bij Oorlogsbronnen staat hier.

Jan Lokkart

(Tekst gaat verder onder deze kaart)

Willem Stroo

Op 3 november 1944 stierf Willem Stroo uit Vlissingen, lid van De Zeeuwen. Hij was negentien jaar oud. Hij kwam om bij een beschieting in Gent, België. Zijn naam staat op het monument van de KNVB.

Meer informatie bij Oorlogsbronnen staat hier.

Christoffel Hofman

Op 3 november 1944 overleed Christoffel Hofman in Heerlen. Als lid van het verzet werd hij geraakt bij een beschieting tijdens de bevrijding van Heerlen op 6 oktober, waaraan hij twee maanden later bezweek. Ook zijn broer Joseph zat in het verzet en zou de oorlog niet overleven.

De broers waren lid van voetbalclub Roermond. Beide namen staan op het KNVB-monument.

Meer informatie bij Oorlogsbronnen staat hier.

Donate € -