De namen van 103 omgekomen voetballers in de Tweede Wereldoorlog in de provincie Groningen zijn toegevoegd aan de website Oorlogslevens.nl. Daarmee zijn deze oorlogsslachtoffers automatisch gekoppeld aan ruim dertig andere oorlogsarchieven.

Sportgeschiedenis en Netwerk Oorlogsbronnen werken sinds vorig jaar samen om de gegevens van de duizenden oorlogsslachtoffers in het Nederlandse voetbal te ontsluiten. Vanaf vandaag zijn alle namen van de omgekomen voetballers uit de provincie Groningen opgenomen in het zoeksysteem van Oorlogslevens, zowel via hun eigen naam als hun clubs.

Voetbalclub WVV uit Winschoten bijvoorbeeld verloor zeventien leden in de Tweede Wereldoorlog – hier geordend. Velocitas uit Groningen had zes oorlogsslachtoffers – hier. Bij een speler als Johan Stoffels zien we zo dat hij als verzetslid werd verraden en vermoord door de beruchte Bloedgroep Norg. Op 8 april 1945 werd hij in Norg vermoord, samen met Bernard Theodoor Gernaat en Hendrik Tjapko Huininga van Be Quick 1887.

Nationaal onderzoek

Deze namenlijst is gebaseerd op het onderzoek van sporthistoricus Jurryt van de Vooren begin 2021, in samenwerking met de Groninger Archieven en Martijn van Dijk. De namen van de slachtoffers uit de provincie Gelderland worden als volgende toegevoegd. Bij Oorlogslevens zijn nu de namen van 622 voetballers vindbaar – hier.

Over ongeveer twee jaar moeten alle omgekomen voetballers uit heel Nederland via Oorlogslevens zijn te vinden. Dat gaat dan om de 2212 voetballers die worden genoemd op het KNVB-monument in Zeist, maar ook om de honderden, wellicht duizenden, die hierop niet staan vermeld.

De complete lijst van Groninger oorlogsslachtoffers bij Voetbalmonument staat hier. Tips, aanvullingen en nieuwe namen worden natuurlijk nog steeds verwerkt op dit overzicht – hier.