Voetbalmonument heeft na onderzoek 45 nieuwe namen toegevoegd van oorlogsslachtoffers in het Amsterdamse voetbal. Verder blijkt dat er nog honderden namen onbekend zijn, bijna allemaal van vermoorde Joodse voetballers.

Op het KNVB-monument in Zeist staan 2212 namen van voetballers, die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Bijna 500 van deze oorlogsslachtoffers speelden bij Amsterdamse clubs.

In de afgelopen jaren is gebleken dat er veel meer voetballers zijn omgekomen, want door heel Nederland zijn er inmiddels nog eens bijna duizend namen gevonden. Die gegevens zijn inmiddels beschikbaar gesteld via het zoeksysteem van het Voetbalmonument.

Honderd jubileumboeken

Nieuw onderzoek in Amsterdam toont aan dat ook de voetbalclubs in deze stad veel grotere verliezen hebben geleden dan de KNVB officieel heeft vastgelegd op het monument. Hiervoor zijn honderd jubileumboeken van Amsterdamse voetbalclubs geraadpleegd, die allemaal op de website van Vrienden van Watergraafsmeer zijn geplaatst. Bij elf verschillende clubs zijn zo 45 namen aangetroffen van omgekomen voetballers, die niet staan vermeld op het KNVB-monument. Die zijn nu ook toegevoegd aan het zoeksysteem van deze site.

Verder wordt duidelijk dat er nog honderden namen van omgekomen Amsterdamse voetballers onbekend zijn, bijna allemaal Joodse spelers. Zoals AVV Animo schreef in 1950 bij het dertigjarige bestaan: ‘Over de oorlogsjaren zullen we maar zwijgen, ook ons Animo heeft zware klappen gekregen.’

Hetzelfde geldt voor KMZV in 1979, een voetbalclub voor kantoorpersoneel. ‘Onze zusterorganisatie MVZ werd zwaar getroffen; veel joodse werknemers voetbalden uiteraard op zondag. MVZ overleefde de oorlog niet.’ Er werd helaas geen namen genoemd van omgekomen leden van MVZ, zodat we niet weten om wie het gaat.

De twee bovenstaande gevallen betrof gemengde clubs, die veel Joodse leden hebben verloren. Daarbij komen ook nog Joodse voetbalclubs waarvan we helemaal niets weten – simpelweg omdat er in 1945 niemand van zo’n club meer over was om dat mee te delen. De Databank Sport van ING Huygens meldt het bestaan van de Joodse clubs ILFRA en Maja, waarover bij het Voetbalmonument niets bekend is.

Dit zijn de namen

Hieronder de 45 namen die zijn aangetroffen in de jubileumboeken. Van veel voetballers missen we nog steeds gegevens. Wie hierover meer weet, kan zich hier melden.

Meijers P. ZSGO Amsterdam
Boer W. de VVGA Amsterdam
Haan J. de VVGA Amsterdam
Hagens L. VVGA Amsterdam
Leenheer T. VVGA Amsterdam
Nicolas P.J.S. VVGA Amsterdam
Nunes Vas H. VVGA Amsterdam
Schouten J. VVGA Amsterdam
Smoorenburg J.M. VVGA Amsterdam 6-4-1945
Wiersma K. VVGA Amsterdam
Peper J. VVGA Amsterdam 8-1-1944
Weijl-Philipse mevr. C. VVGA Amsterdam 3-9-1943
Rodenburg B. TOS Amsterdam
Kok C. TOS Amsterdam
Wielenga P. TIW Amsterdam
Stuster P. TIW Amsterdam
Wigt – Wiggerts mevr. F. TIW Amsterdam
Sint J. TIW Amsterdam
Roest B. The Unity Amsterdam
Roël J. The Unity Amsterdam
Fontaine F. The Unity Amsterdam
Niemeijer Th. The Unity Amsterdam
Besters J. The Unity Amsterdam
Putter The Unity Amsterdam
Vest The Unity Amsterdam
Jong H. de The Unity Amsterdam
Hendriks E. The Unity Amsterdam
Zwemmer A.L. SLTO Amsterdam 12-11-1944
Kalkhuis T. SLTO Amsterdam
Bart P. SLTO Amsterdam
Drughorn B. SLTO Amsterdam
Smit C. SLTO Amsterdam
Kootwijk J.M. VIC Amsterdam 26-9-1949
Marie J. de RKAV Amsterdam
Priessen B.A.J. RKAV Amsterdam 20-3-1942
Beek H. van RKAV Amsterdam
Nieuwendijk T.H.A. RKAV Amsterdam 4-9-1944
Stolz H.A. RKAV Amsterdam 22-2-1944
Deegen I. IJ-boys Amsterdam
Senator G. IJ-boys Amsterdam 30-9-1942
Visser M. IJ-boys Amsterdam
Maas de Bie van IJ-boys Amsterdam
Posthuma J. FIT Amsterdam 10-8-1943
Helder I. FIT Amsterdam
Willems T. De Germaan Amsterdam