Op Voetbalmonument.nl is een nieuw zoeksysteem gelanceerd om te achterhalen welke voetballers er in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Iemand kan zo meteen zien of er ook mensen van de eigen club of woonplaats tot deze oorlogsslachtoffers behoren, inmiddels meer dan 2600. Met gebruik van dit zoeksysteem kunnen voetbalclubs op 4 mei de namen hun omgekomen leden delen via sociale media.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn duizenden Nederlandse voetballers omgekomen. Op het KNVB-monument in Zeist staan 2212 namen van deze oorlogsslachtoffers, afkomstig uit het hele land. Door recent onderzoek van sporthistoricus Jurryt van de Vooren zijn er nog eens ruim 400 voetballers gevonden, die de oorlog niet hebben overleefd. Deze gegevens werden verzameld in samenwerking met verschillende archiefinstellingen en vrijwilligers.

In aanloop naar de Nationale Dodenherdenking is een nieuw zoeksysteem gebouwd, waarmee de beschikbare informatie is gebundeld, inmiddels over meer dan 2600 voetballers. Het is nu mogelijk om te zoeken op achternaam, clubnaam, plaatsnaam of provincie. Met één zoekopdracht is zo bijvoorbeeld meteen duidelijk dat profvoetbalclub Heracles vier leden heeft verloren, waar Sparta minstens 75 oorlogsslachtoffers telde. Ajax staat er dan weer niet op terwijl de club toch leden heeft verloren.

Elke voetbalclub een eigen herdenking

Dit zoeksysteem geeft voetbalclubs dus de mogelijkheid om de namen te achterhalen van hun eigen oorlogsslachtoffers. Veel clubs hebben al een eigen monument, maar in de meeste gevallen is die informatie in de afgelopen 75 jaar verloren gegaan. Voor de Nationale Dodenherdenking van dit jaar kunnen zij nu eindelijk achterhalen welke leden zij hebben verloren om hier op 4 mei bij stil te staan.

Het is alleen dit jaar wederom niet mogelijk om gezamenlijk te herdenken, maar er zijn ook andere manieren voor voetbalclubs om stil te staan bij hun slachtoffers. Zo kan een jeugdlid of de beroemdste speler plaatsnemen op de middenstip van het hoofdveld om daar de namenlijst voor te lezen. Het filmpje daarvan deel je dan op 4 mei via de sociale media met hashtag #Voetbalmonument. Hoe meer van dit soort filmpjes en foto’s van voetbalclubs worden gedeeld, hoe groter en indrukwekkender dit eerbetoon zal zijn.

In het nieuwe zoeksysteem zitten ongetwijfeld fouten of tekortkomingen. Ook missen er nog veel namen. Opmerkingen en aanvullingen kunnen naar jurryt@sportgeschiedenis.nl, zodat de gegevens onmiddellijk worden aangepast.