Eind oktober startten sporthistoricus Jurryt van de Vooren en Martijn van Dijk een zoektocht naar de Drentse voetballers op het KNVB-oorlogsmonument in Zeist. Dat leverde veel nieuwe informatie op.

Twee maanden lang werd er in Drenthe onderzoek gedaan naar de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast werd er gezocht naar omgekomen voetballers, die niet op het monument staan.

Deze zoektocht leverde tot nu toe 69 namen van oorlogsslachtoffers op. Daarvan staan bijna dertig personen niet op het monument in Zeist! Het aantal oorlogsslachtoffers in het Drentse voetbal is daarmee dus bijna verdubbeld.

Het eerste elftal van Achilles 1894 in 1940. De eerste van links is Jo Stüvel, omgekomen op 13-05-1944 in Osnabrück. Foto via Drents Archief.

Opvallende ontdekkingen zijn onder meer de acht leden van de Meppeler Sport Club en veel Joodse leden die niet op het monument staan. Daarnaast viel het op dat drie voetballers uit Assen in Kassel (Duitsland) bij hetzelfde bombardement om het leven waren gekomen. Jan Zoet, Fake Jagt en Hilbrand Hofman werden zo op 22 oktober 1943 gedood.

Het complete overzicht van de provincie Drenthe staat hier.

Twee maanden lang is er in Drenthe volop aandacht geweest voor de Vergeten Voetballers. Maar de zoektocht is nog niet klaar. Heb je daarom nog tips of informatie over een omgekomen voetballer, official of lid van een voetbalvereniging? Geef dit dan hier door.

In januari verplaatsen we de zoektocht naar de provincie Groningen, in samenwerking met de Groninger Archieven.