Het Voetbalmonument doet de komende twee maanden onderzoek in de provincie Zeeland. Tot nu toe zijn er 22 namen gevonden van spelers bij zeven verschillende clubs, waarvan er twintig staan vermeld op het monument van de KNVB. 

Het vermoeden is groot dat het aantal slachtoffers in Zeeland veel hoger moet zijn. Bij onze eerdere onderzoeken in Drenthe, Groningen en Gelderland merkten we dat al op. Zo hebben we nog geen enkele naam uit Goes, wat zeer onwaarschijnlijk is.

Zeeland werd tenslotte zowel aan het begin als aan het eind van de oorlog zwaar getroffen, zoals onder meer blijkt uit het jaarverslag van 1940 van voetbalclub Middelburg, ondergebracht bij het Zeeuws Archief. ‘Daar mijn woning ook is afgebrand,’ schreef de secretaris over de begindagen van de oorlog, ‘zijn alle bescheiden verloren gegaan, alsmede het geheele archief over de afgelopen jaren. De Vereeniging heeft echter een zeer zwaar verlies geleden door het heengaan van onze 2e secretaris Dhr. L. Polvliet, welke als slachtoffer van den oorlog is gevallen.’

Groepsfoto uit 1945 na een voetbalwedstrijd van een Vlissings elftal tegen een elftal van de Royal Engineers. Afbeelding via het Zeeuws Archief

En ook in de slotmaanden werden er in Zeeland grote verwoestingen aangericht. Daarom ontving de KNVB de eerste informatie uit deze provincie pas in augustus 1945, drie maanden na de Bevrijding! Op Schouwen Duivenland bleek alleen het veld in Burgh nog in goede staat. In Renesse lag een noodveld van slechts zeventig meter lang. In het Zeeuws Archief ligt een foto van de voetbalvelden van Vlissingen, volkomen verwoest door bombardementen. Deze vreselijke situatie weerspiegelde de situatie van de complete provincie.

Alle tips, vragen en aanvullingen zijn daarom welkom, zowel van nabestaanden als clubs. Reageren hier.