De namen van alle Drentse omgekomen voetballers zijn toegevoegd aan de website Oorlogslevens.nl. Daarmee zijn deze oorlogsslachtoffers automatisch gekoppeld aan ruim dertig andere oorlogsarchieven die meewerken aan dit zoeksysteem. Drenthe is de eerste provincie waarvan alle namen van omgekomen voetballers via Oorlogslevens zijn te vinden.

Sportgeschiedenis en Netwerk Oorlogsbronnen werken sinds vorig jaar samen om de gegevens van de duizenden oorlogsslachtoffers in het Nederlandse voetbal te ontsluiten. Vanaf vandaag zijn alle namen van de omgekomen voetballers uit Drenthe opgenomen in het zoeksysteem van Oorlogslevens, zowel via hun eigen naam als hun clubs.

Voetbalclub Achilles 1894 uit Assen bijvoorbeeld verloor dertien leden in de Tweede Wereldoorlog – hier geordend. MSC uit Meppel had acht oorlogsslachtoffers – hier. Bij een speler als Leman Roos van MSC uit Meppel zien we zo dat hij via Kamp Westerbork werd afgevoerd naar Auschwitz, waar hij op 18 september 1942 werd vermoord.

Nationaal onderzoek

Deze namenlijst is gebaseerd op het onderzoek van sporthistoricus Jurryt van de Vooren in de laatste maanden van 2020 in Drenthe, in samenwerking met het Drents Archief en Martijn van Dijk. De namen van de slachtoffers uit de provincie Groningen worden als volgende toegevoegd, daarna die van Gelderland. Over ongeveer twee jaar moeten alle omgekomen voetballers uit heel Nederland via Oorlogslevens zijn te vinden. Dat gaat dan om de 2212 voetballers die worden genoemd op het KNVB-monument in Zeist, maar ook om de honderden, wellicht duizenden, die hierop niet staan vermeld.

De complete lijst van Drentse oorlogsslachtoffers bij Voetbalmonument staat hier. Tips, aanvullingen en nieuwe namen worden natuurlijk nog steeds verwerkt op dit overzicht – hier.

Overzicht: de oorlogsslachtoffers in het Drentse voetbal