Na de Razzia van Putten in 1944 werden 552 mannelijke inwoners van dit dorp vermoord. Onder deze slachtoffers zaten in ieder geval twee leden van de voormalige Arnhemse voetbalclub AV Wilhelmina, zo blijkt na onderzoek van Ferry Reurink van Rozet.

Het onderzoek naar omgekomen voetballers richt zich in maart en april op Gelderland. Inmiddels zijn er al 245 namen gevonden van slachtoffers in deze provincie.

AV Wilskracht

Aan dit onderzoek doet ook cultureel centrum Rozet uit Arnhem mee. Medewerker Ferry Reurink vond een oud jubileumboek van de Arnhemse voetbalclub Wilhelmina, in de oorlog bekend onder de naam AV Wilskracht. Hierin staan vijf namen van omgekomen leden in oorlogstijd, geen van allen nog bekend en daarom ook niet vernoemd op het KNVB-monument in Zeist.

Evert M. Gerritsen en Gerrit Jacobus Hermsen waren allebei slachtoffer van de Razzia van Putten op 1 oktober 1944, waarbij de Duitsers bijna de complete mannelijke bevolking meenamen en daarna vermoordden in verschillende concentratiekampen.

Gerritsen werd vermoord op 8 februari 1945 in Bergen-Belsen.

Hermsen werd vermoord in Versen, op 23 november 1944.

Volksclub Wilhelmina verloor n├│g drie leden in de oorlog: Ernst te Winkel en twee mannen met de naam Abraham Katz, met een nog onduidelijke familierelatie. Over Te Winkel is nog niets gevonden. De oudste Katz, van 1901, werd op 31 maart 1944 in Auschwitz vermoord. De jongste, van 1902, werd ook in Auschwitz vermoord, op 27 augustus 1942.

Tips en aanvullingen blijven altijd welkom – hier.